AppelsGranaatappels, bosbessen en gojibessen trekken tegenwoordig de meeste aandacht als het gaat om gezond fruit. Maar de pretentieloze appel wordt over het hoofd gezien. Uit de jongste bewijzen blijkt echter dat appels op talloze manieren onze gezondheid stimuleren en het gezondste superfruit kunnen evenaren.

Uit een Italiaaans onderzoek met ruim 7600 deelnemers bleek dat wie elke dag één of meer appels at een kleinere kans op kanker had dan wie minder dan één appel per dag at. Het grootste verschil bleek bij het risico op kanker van mond en keel, strottenhoofd, darm/rectum en slokdarm.

Als u uw appel liever schilt, mist u echter dit antikankereffect. Onderzoek aan de universiteit van Wisconsin onthulde dat de schil van de appel de groei van prostaat- en borstkankercellen kan vertragen. Dit wordt toegeschreven aan het “exceptioneel hoge” gehalte aan antioxidanten daarin, waarvan bekend is dat die kanker tegengaan.

Een Nederlands onderzoek dat tien jaar duurde, ontdekte dat het eten van witte groenten en fruit – zoals bloemkool, appels en peren, het risico op een beroerte zo ongeveer halveerde. Quercetine, een krachtige antioxidant die in appels zit, zou deels verantwoordelijk kunnen zijn voor het positieve effect van fruit voor het hart. Uit onderzoek blijkt dat als de consumptie van quercetine toeneemt de kans op een hartziekte daalt.

Uit andere onderzoeken blijkt dat het eten van appels een positief effect kan hebben bij diabetes-type-2, astma, Alzheimer, osteoporose, maag-/ darmproblemen en dat het zelfs kan helpen om gewicht te verliezen.

Er is nog een reden om te kiezen voor de oude, vertrouwde appel in plaats van het nieuwe superfruit. Het meeste superfruit groeit niet in ons land, maar moet worden geïmporteerd uit veraf gelegen gebieden. Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van appels. Veel fruit komt uit de Betuwe (Gelderland) maar ook uit Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord Holland. Elk jaar groeit er in Nederland ongeveer 365 miljoen kilo aan appels. Elstar en Jonagold zijn de populairste rassen. Natuurlijk importeert Nederland ook veel appels. Ze komen uit Frankrijk, Spanje en België, maar bijvoorbeeld ook uit Chili, Brazilië, Argentinië, Zuid Afrika, China en Nieuw Zeeland. Wie echter bewust wil kiezen voor producten van dichtbij zit met de juiste soort appel dus goed en kan gezond genieten van een natuurlijke lekkernij!

Bronnen:
Medisch Dossier, maart 2013
www.voedingscentrum.nl
www.tuinbouw.nl

Geef een reactie