strawberries2Bij ons thuis aten we vroeger nauwelijks aardbeien. Mijn vader was allergisch voor de pitjes en het is nogal een geklieder en tijdrovend gedoe om een aardbei volledig te ontdoen van al zijn pitjes.

Recent las ik dat juist deze pitjes de echte vrucht zijn. De aardbei zelf is eigenlijk geen vrucht, maar een schijnvrucht. Maar dan wel één die met zijn prachtige verschijning vele harten doet smelten en monden doet watertanden!

Aardbeien staan op de vijfde plek als het gaat om de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. In Nederland wordt per jaar ruim veertigduizend ton aardbeien geteeld. Nederlandse aardbeien kun je al eind maart eten. Dan komen ze uit de kas. In de zomermaanden juni, juli en augustus groeien de aardbeien buiten. Van september tot en met november oogsten de telers de aardbeien weer in de kas.

Aardbeien zijn niet alleen prachtig om te zien en heel erg lekker. Ze zijn ook nog eens heel gezond. In deze lekkere rode vruchten zit een grote hoeveelheid vitamine C,  op de kiwi na het meeste van alle vruchten. Naast vitamine C bevatten aardbeien ook foliumzuur. Het zijn vaak zwangere vrouwen die hier een tekort aan hebben en dus wel een extra portie kunnen gebruiken. Ook zijn aardbeien een goede bron van kalium.

Diverse wetenschappelijke studies geven aanwijzingen dat aardbeien een belangrijke ondersteunende rol kunnen spelen bij kanker, hart- en vaatziekten, ontstekingen en diabetes. Zo deed hoofdonderzoeker Paul Thornalley van de University of Warwick de volgende uitspraak: “We hebben ontdekt hoe aardbeien onze lichaamseigen verdedigingsmechanismen verhogen om zo cellen, organen en aderen gezond te houden. Dit kan het risico verminderen op het ontwikkelen van cardiovasculaire problemen zoals hartziekten en diabetes”.

Goed nieuws dus voor iedereen die dol is op de “zomerkoninkjes”. Aardbeien eten is gezond genieten. Voor diegene die nu toch nog twijfelt: Aardbeien bevatten weinig calorieën. Een schaaltje gevuld met 100 gram bevat slechts 29 kilocalorieën.

Waar wacht je nog op? Verwen je zelf op deze puur natuur traktatie en geniet van deze vrucht met een koninklijke uitstraling die een weldaad is voor je lijf!

 

Bronnen:
Natural News
Gezondheidsnet
Hollandse aardbeien

Geef een reactie