stamppotWie is er niet mee opgegroeid? Een overheerlijke stamppot boerenkool met worst en eventueel spekjes. Het kon niet snel genoeg winter worden, want dan konden we weer genieten van deze oerdegelijke groente. Een groente die zo bekend is dat we ons eigenlijk niet eens realiseren dat boerenkool niet zomaar een groente is.

Volgens sommige onderzoekers is boerenkool de meest voedzame en gezonde groente die er bestaat met nog meer positieve eigenschappen dan de “supergroente” broccoli. Zij baseren dit op de volgende eigenschappen van boerenkool:

  • Extreem rijk aan vitamine A, C en K
  • Werkt sterk ontgiftend en draagt bij aan gewichtsverlies
  • Krachtige ontstekingsremmende eigenschappen
  • Uitstekende bron van ijzer en calcium

Daarnaast bevat boerenkool magnesium, kalium, fosfor, zink, koper, mangaan en diverse B-vitaminen zoals thiamine (vitamine B1) en niacine (vitamine B3).

Had je dat verwacht van zo’n gewone, alledaagse groente als boerenkool? Alle reden dus om deze topper regelmatig op het menu te zetten. Natuurlijk mag dat op de traditionele manier van de stamppot. Maar wil je deze supergroente echt eer bewijzen, probeer dan eens onderstaand recept en geniet op een heel andere manier van boerenkool. Eet smakelijk!

Spaghetti met boerenkool

boerenkool spaghetti webNodig voor 4 personen

  • 300 gram volkorenspaghetti
  • 800 gram boerenkool
  • 1 ui
  • 100 milliliter kookroom
  • 300 gram ham (dikke plak)
  • 8 teentjes knoflook
  • 1 chilipeper
  • ansjovisfilets
  • stukje Parmezaanse kaas

Bereiding
Kook de volkorenspaghetti “al dente” (beetgaar). Giet hem af en meng er een scheutje olijfolie doorheen. Plet de teentjes knoflook zodat je de velletjes makkelijk kunt verwijderen en snijd de knoflook in plakjes. Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes als je niet van te pittig houdt en snijd de rode peper in heel kleine reepjes. Niet in je ogen wrijven en goed je handen wassen naderhand! Snijd de plakken ham in blokjes en roerbak ze met rode peper en plakjes knoflook in een drupje olijfolie. Zet de gesnipperde ui en de boerenkool aan in de pan op hoog vuur en blus ze af met kookroom. Maak het bord zo op dat alle smaken los van elkaar zichtbaar en te proeven zijn. Dat is het lekkerst, want dat zorgt voor smaaknuances. Garneer het gerecht met ansjovisfilets (naar smaak) en geraspte Parmezaanse kaas.

Zout toevoegen is overbodig in verband met de zoute smaak van de ham, ansjovis en de kaas.

 

Bronnen:
Natural News.com
GezondNu

Geef een reactie