WortelsNog even en dan is het zover: 30 april 2013 is voor Nederland een historisch moment. Koningin Beatrix treedt af en na 123 jaar krijgt ons land weer een koning: Koning Willem-Alexander.

In de voorbereidingen naar deze dag duikt de kleur oranje steeds vaker op. De supermarkten vullen zich met nieuwe producten of varianten van bestaande producten die opvallen door één ding: de (fel)oranje kleur. Of deze kleur gerealiseerd is met behulp van veilige additieven is maar de vraag, maar voor de meeste mensen mag dat de pret niet drukken.

In de natuur komt de kleur oranje ook volop voor en een bekende exponent daarvan zijn de worteltjes. Het opmerkelijke is dat de natuur niet zo nadrukkelijk loopt te pronken met deze mooie kleur, want zij verstopt deze in de aarde. Je zou kunnen spreken van “valse bescheidenheid” want de wortel wordt alom geroemd om de gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Wortels zijn erg gezond vooral voor de ogen. Dit komt omdat de stof betacaroteen in wortelen zit en dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het vermindert de kans op kanker en vermindert enkele ouderdoms-verschijnselen. Door de betacaroteen krijgt u een gezonde huid, zeker wanneer u regelmatig wortels eet. Ook zorgt dit voor een goede darmwerking en een gezonde ontlasting.

Verder zitten ze vol vezels en werken ze cholesterolverlagend. Wortels bevatten 41 kcal per 100 gram. Ze bestaan voor 0,2% uit vet en zelfs voor 85% uit water. Hierdoor zijn de wortels een “mager” product. Hiernaast bevatten ze ook nog vitamine A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E plus nog meerdere gezonde mineralen. Door al die gezonde voedingsstoffen, werkt het vaatverwijdend. Dit is vooral voor de wat ouderen heel belangrijk. Ook heeft het een positieve werking op uw hart en stimuleert het de productie van rode bloedlichaampjes.

Om de meeste gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen, kunt u ze het beste rauw eten. Met koken en persen gaan er namelijk wat voedingsstoffen verloren door bijvoorbeeld de hitte. U kunt de Koninginnedag extra feestelijk maken met een heerlijke frisse wortelsalade, bijvoorbeeld met dit recept: http://bit.ly/ZtihGS.

Ik wens u een gezellige, gezonde en onvergetelijke Koninginnedag toe!

Bron: http://www.watisgezond.net/wortels-gezond/

Geef een reactie