MonsantoZaterdag 25 mei was een bijzondere dag: Op honderden plaatsen wereldwijd werd geprotesteerd tegen de Amerikaanse multinational Monsanto. Het zadenbedrijf produceert genetisch gemanipuleerde zaden en bestrijdingsmiddelen. En zo brengen ze de voedselketen in gevaar, vinden de demonstranten.

Ik wil in deze blog niet ingaan op de bezwaren die veel mensen hebben tegen de werkwijze en de producten van Monsanto. Wie daar meer over wil lezen, kan diverse goede artikelen en video’s vinden over dit onderwerp. Artikelen en video’s van mensen die zich (naar mijn mening) ernstig zorgen maken en die hun zorgen willen delen met anderen.

Ik wil ook niet te lang stilstaan bij de zeer flauwe, bijna kinderachtige reactie van de topman van Monsanto die wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid en probeert de demonstranten in een kwaad daglicht te stellen.

Ik wil vooral mijn blijdschap uiten over het feit dat zoveel mensen wereldwijd hebben aangegeven te willen kiezen voor veilig voedsel, voor eerlijke handel, voor een natuurlijke aanpak en voor een goede gezondheid. Want als we het hebben over normale zaden of de genetisch gemanipuleerde zaden van Monsanto dan hebben we het wat mij betreft over al deze aspecten.

Het is geweldig om te zien dat een grote groep mensen een duidelijk statement heeft neergezet en aangeeft dat het genoeg is geweest. Mensen die het zat zijn dat het grote geld zich nergens iets van aan trekt en steeds meer grenzen overschrijdt. Mensen die geen verborgen agenda hebben, maar graag gezond willen zijn, gezond willen blijven en dat ook willen voor hun nageslacht.

De afgelopen tijd bekroop mij het gevoel dat wij niet meer vooruit te branden zijn. Dat we wel veel mopperen over de dingen die industrie en/of overheid doen en over de negatieve gevolgen hiervan voor ons. Maar voor mijn gevoel bleef het daar vaak bij. Alsof we apathisch waren, murw geslagen door de crisis of door het gevoel dat het niet uitmaakt wat je zegt of doet omdat het toch geen verschil maakt. Dat we het vanzelfsprekend waren gaan vinden dat basale rechten worden geschonden of ons zelfs worden ontnomen.

Op 25 mei stonden mensen op voor hun (grond)rechten en maakten een statement. Ik hoop en verwacht dat het niet bij deze ene zaterdag in mei blijft. Ik zie een heel positieve ontwikkeling van mensen die meer en meer bewuste keuzes maken op het gebied van voeding en gezondheid. Met elkaar gaan we er tegenaan om verloren terrein terug te winnen en om een halt toe te roepen aan ontwikkelingen die een (te) groot risico met zich meebrengen voor onze voeding en onze gezondheid. Is het niet voor onszelf dan in ieder geval voor onze kinderen en kleinkinderen. In de hoop dat zij in de toekomst weer zoveel mogelijk kunnen eten zoals onze grootouders deden: puur natuur, eerlijk en onbewerkt!

Geef een reactie