Echinacea PurpureaHet gebruik van Echinacea bestrijdt terugkerende verkoudheid, verkort de duur van verkoudheden en vermindert de behoefte aan reguliere pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen, die gebruikt worden om de symptomen van verkoudheid en griep te bestrijden.

Dit blijkt uit onderzoek van het Common Cold Centre (Cardiff University), onder leiding van prof. dr. Ronald Eccles. De wetenschappers van Cardiff University gebruikten in hun onderzoek extracten van de rode zonnehoed (Echinacea purpurea).

Hoewel verkoudheid en griep relatief onschuldig zijn, heeft vrijwel iedereen meerdere keren per jaar last van een verkoudheid of griep. Om die reden is verkoudheid en griep de grootste oorzaak van verzuim op het werk en op school.
Er zijn ruim tweehonderd luchtwegvirussen bekend die een verkoudheid of griep veroorzaken. Bovendien worden er elk jaar nog nieuwe virussen ontdekt. Dit is een van de redenen dat er (ondanks tientallen jaren van farmaceutisch onderzoek) geen regulier medicijn bestaat tegen griep of verkoudheid.

Het onderzoek van Eccles toont verder aan dat mensen die veel stress hebben, slecht slapen en roken het méést profiteren van de extra bescherming met Echinacea purpurea tegen verkoudheid en griep. Vermoedelijk komt dit omdat onder andere stress een negatieve effect heeft op het afweersysteem. Om deze reden is deze groep meer vatbaar voor infecties.

Naast de preventieve werking, blijkt verder uit het onderzoek dat een extract van Echinacea ook acuut effect heeft op een verkoudheid. Er is een sterke afname van de ernst van de symptomen, mensen hebben 1,5 dag minder last van de verkoudheidssymptomen en ze gebruiken 36 procent minder pijnstillers.

 

Bron: GezondNu.nl

Geef een reactie