Je ziet het vaak niet, maar veel mensen hebben last van schimmelnagels of zoals het ook wel wordt genoemd “kalknagels”. Het is meestal ook geen fraai gezicht. De nagels worden aangetast door een schimmel. De schimmelinfectie begint meestal met een witte of gelige plek aan het uiteinde van de nagel, meestal eerst de grote teen.

Als de infectie verergert, verandert de kleur van de nagel in geelbruin. Uiteindelijk is er niets meer over van de fraaie nagels die eerst de tenen sierden en ziet het geheel er onooglijk en onsmakelijk uit.

De meeste mensen willen er graag vanaf en gaan naar de huisarts voor een oplossing. Helaas heeft deze niet veel mogelijkheden. Antischimmelzalven of crèmes helpen niet bij schimmelnagels. De huisarts kan antischimmelpillen voorschrijven, maar bij 25-30% van de schimmelnagels werken deze ook niet, terwijl ze wel veel bijwerkingen hebben. Daarnaast moet je deze middelen minimaal 3 maanden gebruiken om van het probleem af te komen en soms kan het wel een jaar duren voordat de nagels er weer normaal uitzien.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de kracht van de natuur om het probleem te bestrijden en op te lossen. Je moet ook bij het gebruik van natuurlijke middelen er rekening mee houden dat het wel even zal duren voordat het gewenste effect is bereikt. Maar anders dan bij medicijnen hoef je bij dit soort middelen niet bang te zijn voor vervelende bijwerkingen.

1. Tea tree olie

Tea tree olie wordt gewonnen uit de twijgen en bladeren van de Melaleuca Alternifolia boom in Australië. Het heeft zich bewezen als een effectief middel bij de behandeling van snijwonden, brandwonden, acne, roos, zwemmerseczeem en schimmelnagels. Tea tree olie heeft een antiseptische en bacteriedodende werking. Uit recente wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat Tea tree olie bij de behandeling van schimmelnagels minstens zo effectief is als de reguliere middelen.
Breng de olie tweemaal daags aan op de aangetaste nagels. Om de infectie volledig op te ruimen, moet je dit volhouden tot de nagel compleet vervangen is. Dit duurt zeker een aantal maanden en het is belangrijk om dit al die tijd elke dag te doen.

2. Zuiveringszout (bakpoeder)

Zuiveringszout is een natuurlijk product met een neutraliserende werking. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om vieze luchtjes uit je koelkast te verdrijven of om een frisse adem te krijgen. Het heeft een sterk antibacteriële werking, werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Omdat het zeer alkalisch is, ontstaat bij toepassing ervan een vijandige omgeving voor bacteriën en schimmels waardoor de groei hiervan wordt verhinderd.
Maak een papje door twee delen zuiveringszout te mengen met een deel water. Breng dit met een wattenschijfje aan op de aangetaste nagels. Wacht 10 tot 15 minuten zodat de pasta goed kan worden geabsorbeerd. Spoel vervolgens af met warm water en dep de nagels zorgvuldig droog. Doe dit tweemaal per dag en de infectie zou in twee tot drie weken verdwenen moeten zijn. Het kan zijn dat tijdens de behandeling de beschadigde nagel loslaat. Dit is niet ernstig en geeft ruimte voor een nieuwe gezonde nagel om te groeien.

3. Appelazijn

Onbewerkte, biologische appelazijn zit vol met gezonde zuren die antibacteriële, antimicrobiële en antischimmel eigenschappen hebben. Het is een zeer effectief middel gebleken bij het behandelen van schimmelnagels.
Laat de voet(en) tweemaal daags een half uur weken in een oplossing van appelazijn en water. Hierdoor wordt de natuurlijke pH waarde van de huid hersteld. Tevens verzacht dit eventuele pijn en ontsteking. Je kunt ook watjes drenken in appelazijn en dit royaal aanbrengen op de aangetaste nagels zodat het goed kan worden opgenomen. Een nog krachtiger combinatie is het maken van een oplossing van gelijke delen appelazijn en waterstofperoxide. Als je je voeten laat weken in deze oplossing zullen bacterien en schimmels worden gedood en kunnen de nagels zich herstellen.

Bronnen:
Natural Cures not medicine
Gezondheidsnet
Thuisarts.nl

Geef een reactie