webwheelDe afgelopen week maakte verzekeraar Interpolis bekend fors te schrappen in de aanvullende verzekeringen. Vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen als acupunctuur en homeopathie worden uit het pakket gehaald.

Ook antroposofische en homeopathische geneesmiddelen worden niet langer vergoed. Verder verdwijnen vergoedingen voor brillen, kraampakketten, inentingen voor verre reizen en plaswekkers uit de aanvullende verzekering.

Interpolis meldt hierbij dat dit niet gezien mag worden als een signaal dat het bedrijf geen heil ziet in alternatieve geneeswijzen. Interpolis-directeur Arné van de Boom zegt in het AD: “Vergelijk het met winkelen in de supermarkt. Alles wat je in je karretje gooit, moet worden betaald. Ook spullen die in de kast blijven staan en nooit worden opgegeten.”.

Het klinkt als een verstandige en doordachte redenering, maar wie kijkt naar de realiteit van deze tijd kan niet anders dan constateren dat Interpolis hier de plank flink mis slaat. Het is overduidelijk dat in onze samenleving steeds meer belangstelling komt voor de alternatieve geneeswijzen. In een vorige blog heb ik de redenen benoemd waarom steeds meer mensen hiervoor kiezen in plaats van voor het reguliere medische circuit.

Daarnaast verdiepen steeds meer mensen zich in de mogelijkheden om met gezonde voeding klachten te voorkomen of te verhelpen. Het boek “De Voedselzandloper” van Kris Verburgh is erg populair en zo’n 8.000 mensen ontvangen de wekelijkse nieuwsbrief van De Planteneter Boele Ytsma.

Wie nog wat verder kijkt en de ontwikkelingen in het buitenland volgt, ziet dat in veel landen de alternatieve geneeswijzen een steeds belangrijker plaats innemen in de gezondheidszorg. In Zwitserland zijn antroposofische geneeskunde, klassieke homeopathie, TCM (acupunctuur e.d.), kruiden- en neuraaltherapie opgenomen in de basisverzekering. In Amerika is op veel universiteiten de zogenaamde Integrative Medicine een standaard onderdeel van de artsenopleiding.

Op het gebied van acceptie en toepassing van alternatieve geneeswijzen is Nederland een achtergebleven en onderontwikkeld land. Nog steeds wordt de case van Sylvia Millecam gebruikt om mensen bang te maken en de alternatieve geneeswijzen in een kwaad daglicht te stellen. Dat sinds 2001, het jaar van haar overlijden, duizenden mensen zijn overleden in het reguliere circuit door medische missers, medicijnfouten, onbewezen en niet werkzame behandelmethodieken wordt als heel normaal beschouwd. Mensen overlijden nu eenmaal aan (ernstige) ziekten.

Ik haak in op de door Arné van de Boom gebruikte vergelijking over het winkelen in de supermarkt. Een supermarkt die de markt goed volgt, zal concluderen dat de klanten steeds meer biologische en fair-trade producten kopen. Dat biedt geweldige mogelijkheden om je te profileren als supermarkt door te zorgen voor een ruim en gevarieerd assortiment van deze producten.

Interpolis is als een supermarkt die geen oog heeft voor de maatschappelijke ontwikkelingen en besluit om alle biologische en fair-trade producten uit het assortiment te halen. Daarmee neemt ze haar klanten niet serieus en prijst ze zichzelf uit de markt. Want de behoefte van de klant blijft bestaan en hij/zij gaat op zoek naar een andere supermarkt die wel deze categorie producten verkoopt.

Interpolis heeft een keuze gemaakt voor het zorgpakket van 2014. In mijn beleving is het schrappen van alternatieve geneeswijzen niet alleen arrogant, maar vooral oliedom. Ik krijg de neiging om aan Interpolis de veel gebruikte cynische vraag te stellen: “Is dit beleid of is hier over nagedacht?”.

 

Bronnen:
Gezondheidsnet
Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland
Wikipedia

Geef een reactie