Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!

Drie natuurlijke middelen tegen schimmelnagels

Je ziet het vaak niet, maar veel mensen hebben last van schimmelnagels of zoals het ook wel wordt genoemd “kalknagels”. Het is meestal ook geen fraai gezicht. De nagels worden aangetast door een schimmel. De schimmelinfectie begint meestal met een witte of gelige plek aan het uiteinde van de nagel, meestal eerst de grote teen.

Als de infectie verergert, verandert de kleur van de nagel in geelbruin. Uiteindelijk is er niets meer over van de fraaie nagels die eerst de tenen sierden en ziet het geheel er onooglijk en onsmakelijk uit.

De meeste mensen willen er graag vanaf en gaan naar de huisarts voor een oplossing. Helaas heeft deze niet veel mogelijkheden. Antischimmelzalven of crèmes helpen niet bij schimmelnagels. De huisarts kan antischimmelpillen voorschrijven, maar bij 25-30% van de schimmelnagels werken deze ook niet, terwijl ze wel veel bijwerkingen hebben. Daarnaast moet je deze middelen minimaal 3 maanden gebruiken om van het probleem af te komen en soms kan het wel een jaar duren voordat de nagels er weer normaal uitzien.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de kracht van de natuur om het probleem te bestrijden en op te lossen. Je moet ook bij het gebruik van natuurlijke middelen er rekening mee houden dat het wel even zal duren voordat het gewenste effect is bereikt. Maar anders dan bij medicijnen hoef je bij dit soort middelen niet bang te zijn voor vervelende bijwerkingen.

1. Tea tree olie

Tea tree olie wordt gewonnen uit de twijgen en bladeren van de Melaleuca Alternifolia boom in Australië. Het heeft zich bewezen als een effectief middel bij de behandeling van snijwonden, brandwonden, acne, roos, zwemmerseczeem en schimmelnagels. Tea tree olie heeft een antiseptische en bacteriedodende werking. Uit recente wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat Tea tree olie bij de behandeling van schimmelnagels minstens zo effectief is als de reguliere middelen.
Breng de olie tweemaal daags aan op de aangetaste nagels. Om de infectie volledig op te ruimen, moet je dit volhouden tot de nagel compleet vervangen is. Dit duurt zeker een aantal maanden en het is belangrijk om dit al die tijd elke dag te doen.

2. Zuiveringszout (bakpoeder)

Zuiveringszout is een natuurlijk product met een neutraliserende werking. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om vieze luchtjes uit je koelkast te verdrijven of om een frisse adem te krijgen. Het heeft een sterk antibacteriële werking, werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Omdat het zeer alkalisch is, ontstaat bij toepassing ervan een vijandige omgeving voor bacteriën en schimmels waardoor de groei hiervan wordt verhinderd.
Maak een papje door twee delen zuiveringszout te mengen met een deel water. Breng dit met een wattenschijfje aan op de aangetaste nagels. Wacht 10 tot 15 minuten zodat de pasta goed kan worden geabsorbeerd. Spoel vervolgens af met warm water en dep de nagels zorgvuldig droog. Doe dit tweemaal per dag en de infectie zou in twee tot drie weken verdwenen moeten zijn. Het kan zijn dat tijdens de behandeling de beschadigde nagel loslaat. Dit is niet ernstig en geeft ruimte voor een nieuwe gezonde nagel om te groeien.

3. Appelazijn

Onbewerkte, biologische appelazijn zit vol met gezonde zuren die antibacteriële, antimicrobiële en antischimmel eigenschappen hebben. Het is een zeer effectief middel gebleken bij het behandelen van schimmelnagels.
Laat de voet(en) tweemaal daags een half uur weken in een oplossing van appelazijn en water. Hierdoor wordt de natuurlijke pH waarde van de huid hersteld. Tevens verzacht dit eventuele pijn en ontsteking. Je kunt ook watjes drenken in appelazijn en dit royaal aanbrengen op de aangetaste nagels zodat het goed kan worden opgenomen. Een nog krachtiger combinatie is het maken van een oplossing van gelijke delen appelazijn en waterstofperoxide. Als je je voeten laat weken in deze oplossing zullen bacterien en schimmels worden gedood en kunnen de nagels zich herstellen.

Bronnen:
Natural Cures not medicine
Gezondheidsnet
Thuisarts.nl

Het Voedingscentrum moet nog veel leren

back-to-schoolDe afgelopen week stond het Voedingscentrum volop in de schijnwerpers. De aanval die zij deden op de Superfoods viel niet bij iedereen in goede aarde en leidde tot stevige negatieve reacties. Ik heb er inmiddels zoveel langs zien komen dat ik me afvroeg of ik zelf nog wel iets zou kunnen toevoegen aan deze discussie. Toch kon ik het niet laten om zelf ook iets te schrijven over de gebeurtenissen van de afgelopen week. Ik denk dat het Voedingscentrum op een aantal punten de plank mis slaat en nog veel te leren heeft en daar wil ik wel iets over zeggen.

Inhoud

Het Voedingscentrum zegt op de website: “Er bestaan namelijk geen superfoods. De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.”.  Het is een argument dat vaak wordt gebruikt in de discussie over gezondheidseffecten van vooral natuurlijke producten. Het is hetzelfde argument dat professor Katan gebruikte om de vloer aan te vegen met de gezondheidseffecten van onbewerkte donkere chocolade. Het is een argument dat direct wordt geloofd door de argeloze lezer en toehoorder. Maar het is ook een argument dat onjuist is.

Wie zich kritisch opstelt en probeert te ontdekken hoe het echt zit met de door het Voedingscentrum verfoeide superfoods vindt op Internet talloze wetenschappelijke onderzoeken met bewijs voor de positieve effecten op de gezondheid. Juglen Zwaan heeft een prachtig artikel op zijn website geplaatst met tientallen bronverwijzingen naar dit soort onderzoeken. In dit artikel maakt hij ook duidelijk dat er nogal wat aan te merken is op het paradepaardje van het Voedingscentrum, de Schijf van Vijf.

Het wordt immers steeds duidelijker dat onze voeding een belangrijke reden is voor de extreme toename van gezondheidsproblemen in de afgelopen decennia. Brood en zuivelproducten staan meer en meer ter discussie vanwege aantoonbare schadelijke effecten op het menselijk lichaam. Een organisatie die als missie heeft alle Nederlanders voorlichting te geven over gezond, duurzaam en veilig eten kan niet blijven vasthouden aan denkbeelden die achterhaald lijken te zijn en moet openstaan voor nieuwe inzichten.

Houding

In een eerdere blog heb ik al eens laten blijken veel moeite te hebben met het gegeven dat het Voedingscentrum pretendeert dé waarheid te verkondigen over voeding. Ik zie dat als misplaatste arrogantie. Zoals op zoveel terreinen in het leven geldt ook voor voeding dat er een veelheid aan inzichten is over wat gezond is en wat niet gezond is. Het is een uitdaging om uit die veelheid keuzes te maken die een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid.

Het Voedingscentrum neemt ons ook niet serieus als het de term “wondermiddelen” gebruikt en de angst uitspreekt dat mensen doorslaan naar een een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon. Het is waar dat superfoods op dit moment “hot” zijn en dat de commercie hier handig op inspeelt. Maar voor veel mensen staat de term superfoods gelijk aan voeding die rijk is aan de voor ons noodzakelijke voedings- en bouwstoffen. De chiazaadjes, gojibessen, hennepzaad, algen en omega-3 maken daar onderdeel van uit, maar ook broccoli, boerenkool, spruitjes en ga zo maar door.

Steeds meer mensen nemen afstand van de producten die vol zitten met bedenkelijke toevoegingen die onder de vlag van een E-nummer het predicaat veilig hebben gekregen. Maar nog steeds hebben veel mensen in Nederland een onvolwaardig, ongezond en eenzijdige eetpatroon mede gebaseerd op de adviezen van het Voedingscentrum. Dat is een belangrijke, maar natuurlijk niet de enige, oorzaak van de meer dan 5 miljoen chronisch zieken in Nederland.

Integriteit

In de reacties van de afgelopen week komt regelmatig de belangenverstrengeling met de voedingsindustrie naar voren. Het Voedingscentrum bezweert bij hoog en bij laag dat het onafhankelijk is en voor 100% betaald wordt uit overheidssubsidies. Maar zoals het Engelse gezegde zo mooi luidt:  “Actions speak louder than words”. Het Voedingscentrum roept de problemen over zichzelf af op dit gebied. Een voorbeeld hiervan is de stellingname over kokosolie, een product dat volgens diverse onderzoeken zeer gezond is, maar door het Voedingscentrum in de ban is gedaan. Met Juglen Zwaan ben ik het eens dat het opmerkelijk is dat het voedingscentrum zo weinig aandacht schenkt aan puur natuur en daarmee indirect bewerkte producten promoot.

Tot slot

Ik vind het geweldig dat steeds meer mensen op zoek gaan naar pure, eerlijke en onbewerkte producten omdat ze overtuigd zijn dat goede voeding de basis is (geen garantie!) voor een goede gezondheid. Het is geen gemakkelijke zoektocht omdat diverse deskundigen met de grootste stelligheid de meest uiteenlopende beweringen doen. Uiteindelijk is het niet alleen het Voedingscentrum dat nog veel moet leren, maar wij allemaal. We moeten leren om niet direct alles te geloven wat de media ons voorspiegelt. Het is belangrijk om de aangeboden informatie te toetsen en op basis daarvan je eigen conclusie te trekken. En daarbij is het van groot belang om ook te leren luisteren naar je eigen lichaam dat je meehelpt in jouw zoektocht naar een gezonde leefstijl.

Darmproblemen en biophotonen

DarmproblemenVeel meer mensen hebben darmklachten dan je zou verwachten. Het is niet een erg gemakkelijk gespreksonderwerp, waardoor mensen met darmklachten vaak in stilte met de klachten kampen: ze weten niet hoeveel mensen dezelfde problemen meemaken.

Maar de cijfers liegen er niet om: Elk jaar maken een half miljoen Nederlanders een huisarts bezoek vanwege darmklachten. Nog meer mensen zoeken alternatieve oplossingen voor darmklachten of wachten het maar af. 1 op 5 mensen heeft regelmatig last van darmklachten. Soms zijn darmklachten van tijdelijke duur, maar er zijn ook veel aanhoudende oorzaken van darmklachten.

Volgens de Maag Lever Darm Stichting heeft vijf tot twintig procent van de Nederlandse bevolking last van het Prikkebare Darm Syndroom en zijn er in Nederland ongeveer 50.000 mensen met een chronische darmontsteking. In het standaardwerk “Medicijnen” van Ivan Wolffers is te lezen dat de medicijnen die worden gebruikt bij deze aandoeningen niet altijd even effectief zijn en vaak forse bijwerkingen kennen.

In onze praktijk hebben we de afgelopen 8 jaar veel mensen mogen helpen die met darmproblemen te maken hadden. Wij gaan op zoek naar de mogelijke oorzaak achter deze problemen. Deze kan gelegen zijn in een (stevige) voedselvergiftiging die iemand in het verleden heeft opgelopen. Een besmetting met parasieten kan een rol spelen, zeker na het bezoeken van landen waar de hygiëne (veel) minder is dan wij gewend zijn. Daarnaast kan een blindedarmoperatie of galblaasoperatie in het verleden dusdanige verstoringen veroorzaken dat het spijsverteringssysteem steeds meer problemen gaat vertonen.

We hebben ook goede resultaten bereikt met het behandelen van voedselallergieën. In dit soort gevallen is er veelal sprake van een verstoring van de slijmvliezen en een verzwakte darmflora, vaak met dezelfde oorzaken als hierboven genoemd. Onze biophotonentherapie ruimt de verstoringen, die de problemen veroorzaken, op en versterkt het eigen zelfgenezend vermogen.

Een prachtig voorbeeld hiervan is het verhaal van onze collega Sjoerd Wartena uit Amsterdam. Op zijn website kun je lezen hoe de biophotonentherapie zijn leven heeft veranderd. Er is vaak meer te doen aan darmklachten dan je denkt. De kunst is om de juiste aanpak te vinden en vervolgens zelf te ervaren hoe je lichaam erop reageert. Zoals het spreekwoord zegt: “Niet geschoten is altijd mis.”.

Wetenschap: “Kanker is te voorkomen”

Otto-warburgKanker is de doodsoorzaak nummer 1 in Nederland en België. De kankercijfers tot en met 2011 laten een verschrikkelijke ontwikkeling zien van een stijging in België van het aantal nieuwe kankerdiagnoses van maar liefst 87% in de afgelopen 10 jaar. In Nederland bedroeg de stijging bijna 40% in dezelfde periode.

De afgelopen jaren heeft de medische wetenschap veel tijd en geld gestoken in het onderzoek naar behandelingen bij kanker. Regelmatig verschijnen in de media berichten over een ophanden zijnde doorbraak. Allerlei acties worden georganiseerd, zoals Alpe d’HuZes, Ride for the Roses en de TV-show ‘Sta op tegen kanker’ om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het onderzoek dat dé oplossing voor kanker gaat opleveren. Helaas is de harde realiteit dat ondanks al deze optimistische geluiden in de afgelopen 10 jaar alleen al in Nederland ruim 550.000 mensen zijn gestorven met kanker. De verwachting van wetenschappers is dat binnen enkele jaren 50-60% van de bevolking kanker zal krijgen als er niet snel een oplossing komt.

De meeste mensen die te horen krijgen dat ze kanker hebben, kiezen voor de reguliere behandeling die steunt op drie pijlers: operatie, chemotherapie en bestraling. Men hoopt en vertrouwt dat deze degelijke, wetenschappelijke aanpak helpt om de kanker de baas te worden. Helaas is dit voor een groot deel ijdele hoop. Toponderzoeker prof. dr. R. Bernards van het Antoni van Leeuwenhoek liet op 13 april 2013 in De Telegraaf weten:

“75% van alle kankermedicijnen werkt niet […] Jaarlijks geeft de wereld 49 miljard dollar uit aan kankermedicijnen. Daarvan wordt 37 miljard dollar gebruikt om patiënten eigenlijk alleen maar zieker te maken in plaats van beter. Want je hebt als kankerpatiënt wel de ellendige bijwerkingen, maar je hebt geen baat!”.

Een schrijnende constatering, maar nog schrijnender is dat het ondanks deze onthulling doodstil bleef. Niemand stelde kritische vragen, niemand riep de gevestigde medische orde ter verantwoording voor deze kwalzalverij-achtige praktijken, waarmee mensen willens en wetens worden misleid.

foto_ottowarburgHet meest schrijnende is echter dat de oplossing voor kanker er al lang lijkt te zijn. Volgens de nog nooit weerlegde wetenschappelijke onderzoeken van Nobelprijswinnaar en biochemicus dr. Otto Warburg (1883-1970) is de primaire oorzaak van kanker een zuurstoftekort in de cellen. Cellen krijgen hun energie door zuurstof, een proces dat ‘celademhaling’ heet. Als een cel niet voldoende zuurstof krijgt, kunnen allerlei ziekten optreden. Warburg liet zien dat wanneer het zuurstofgehalte in de weefsels langdurig tot onder de 65% daalt, een cel gaat overleven via fermentatie van suiker. Een cel die op fermentatie leeft verliest zijn celfunctie (degeneratie), kan zich alleen nog maar delen en gaat woekeren, waardoor kanker ontstaat. Cellen die een tekort aan zuurstof hebben en ook niet voldoende energie uit suiker kunnen halen, zullen afsterven.

Een van de redenen van zuurstoftekort is volgens Warburg dat we in ons lichaam te weinig “goede vetten” krijgen. Hiermee bedoelt hij de basis essentiële vetzuren, ook wel omega 3 en 6 vetzuren genoemd. Ons voedsel bevat steeds meer transvetten, geraffineerde bewerkte vetten, die zorgen dat onvoldoende zuurstof naar de cellen wordt getransporteerd. Ook slechte voeding, gifstoffen en (emotionele) stress zorgen voor een zuurstoftekort.

De Amerikaans hoogleraar Brian Peskin heeft in het begin van deze eeuw de documenten van Warburg bestudeerd en ze “vertaald” naar hedendaagse taal met de totale wetenschappelijke bewijslast. In zijn boek “Het verzwegen verhaal over kanker” stelt hij dat kankerweefsel het weefsel is dat het meest verstoken is van zuurstof en in een overlevingstoestand is gekomen. Het weefsel gebruikt daardoor suiker om te overleven. Kanker is de allerlaatste inspanning van een cel om te overleven. Prof. Peskin is daarom van mening dat we een koolhydraatarm, vet- en eiwitrijk dieet moeten volgen. Ook is het van belang om overgewicht te voorkomen omdat bewezen is dat mensen met het ideale gewicht veel minder kanker krijgen dan mensen met overgewicht.

Op basis van het wetenschappelijk onderzoek en bewijs van Warburg en Peskin is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het zuurstofniveau in je cellen optimaal blijft door dagelijkse inname van de juiste hoeveelheid en combinatie van vetzuren. Hierdoor verminder je de kans dat kanker zal optreden aanzienlijk. Ook hier blijkt dat we de oplossing vooral moeten zoeken in de preventie en dat het hierbij vooral gaat om de voeding. Zoals de grondlegger van de moderne geneeskunde, Hippocrates al zei: “Laat uw voeding uw medicijn zijn”.

Door de welvaart heeft de mens zich steeds verder verwijderd van de natuur. De voedingsindustrie heeft de samenleving overspoeld met producten met vaak dubieuze ingrediënten en een lage nutritionele waarde. Voedsel dat zover is bewerkt dat het een dagelijkse aanslag op onze gezondheid is. Duizenden jaren van onderzoek hebben aangetoond dat ons lichaam met een juiste combinatie van natuurzuiver voedsel zichzelf in balans kan houden. Om balans te creëren heeft het lichaam zuurstof, water, juiste voeding, lichamelijke activiteit, emotioneel welzijn en gezonde leefomgeving nodig.

In het boek “Wat Angelina niet wist over kanker, maar wel had moeten weten” gaat Ard Pisa uitgebreid in op de inzichten en bevindingen van Warburg en Peskin. Een echte aanrader voor iedereen die niet op zoek is naar een oplossing voor kanker over 10 of 20 jaar, maar nu een oplossing wil!

Veenbessenextract voorkomt terugkerende blaasontstekingen

VeenbessenUrineweginfecties, zoals terugkerende blaasontstekingen, zijn een veelvoorkomend probleem bij vrouwen en bij oudere mensen met een verzwakte weerstand. Bijna 50% van alle antibioticavoorschriften in de woonzorgcentra in België wordt ingezet voor de behandeling van urineweginfecties.
Bij oudere, verzwakte mensen kan een infectie ernstige gevolgen hebben, dus het is belangrijk om dit te voorkomen. Antibiotica is wel effectief, maar het probleem is dat bacteriën er resistent voor worden en het steeds moeilijker wordt om (urineweg)infecties te behandelen. Veenbessenextract (cranberry-extract) is een effectief en veilig alternatief dat niet tot resistentie leidt.

De Europese Commissie waarschuwt voor een opvallende toename van multiresistente bacteriën, door overmatig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica. Als sommige infecties niet meer bestreden kunnen worden, kan een blaas- of longontsteking levensbedreigend worden. Volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in Nederland sterven in Europa jaarlijks 25.000 mensen aan bacteriële infecties omdat ze niet meer te behandelen zijn.

Bovendien vernietigen antibiotica ook de darmbacteriën die instaan voor de immuniteit, de vertering van voeding en de aanmaak van vitaminen en andere bioactieve stoffen. Door het gebruik van antibiotica worden ouderen alleen maar kwetsbaarder voor infecties en andere ziekten, nog los van resistente bacteriën.

Het Universitair Medisch Centrum van Leiden deed onlangs een onderzoek in 21 Nederlandse verpleegtehuizen. Er namen 928 mensen met een gemiddelde leeftijd van 85 jaar deel; de meerderheid waren vrouwen. Een deel van hen kreeg elke dag twee capsules van een volledig veenbessenextract, een ander deel een placebo. Het onderzoek duurde een jaar. Bij de ouderen die een hoog risico op urineweginfecties hadden, verminderde het aantal blaasontstekingen met 26% door het gebruik van veenbessenextract. Meer dan 20% van hen kreeg helemaal geen urineweginfecties meer.

Veenbessen worden al jaren gebruikt voor het voorkomen van urineweginfecties. Ze bevatten stoffen die verhinderen dat bacteriën, zoals E. coli, zich vasthechten aan de blaaswand. Veenbessenextract voorkomt ook het ontstaan van blaaskanker en de terugkeer van gezwellen in de blaas.

Een extract van de volledige veenbes of cranberry heeft de voorkeur, omdat daar nog alle actieve bestanddelen van de bes inzitten. Veenbessensap werkt ook, maar het is zuur van smaak en de meeste mensen houden het niet vol om elke dag twee glazen te drinken.

 

Bron:
Nieuwsbrief VorthexAequo bvba & PlaceboNocebo magazine, 03-02-2014

Fibromyalgie en biophotonen

Fibromyalgia1Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen.

De meeste deskundigen op dit gebied zijn van mening dat fibromyalgie door meerdere factoren wordt bepaald. Zo kan bijvoorbeeld een darminfectie aanleiding geven tot voedselovergevoeligheid en een verzwakking van het immuunsysteem. De verzwakking van het immuunsysteem leidt dan weer tot een grotere gevoeligheid voor infecties.

Het prikkelbare darmsyndroom (spastische darm) is ook een bekend en veel voorkomend verschijnsel. Ook komt reuma vaak in het voorgeslacht voor. Vaak blijkt dat een merendeel van de fibromyalgiepatiënten last hebben van virale belastingen. Veel voorkomende virussen zijn het Pfeiffervirus en het herpesvirus. Vaak zijn het “oude” virussen die nog steeds aanwezig zijn in het lichaam maar niet meer traceerbaar middels regulier bloedonderzoek.

Veel voorkomend zijn ook bacteriële belastingen waaronder de tekenbeetbesmetting (= ziekte van Lyme). Veel fibromyalgiepatiënten lopen, vaak zonder dat ze dit zelf weten, rond met een tekenbeetbesmetting.

Meer en meer deskundigen veronderstellen dat fibromyalgie mede ontstaat door toxische overbelasting en verzuring. Als de lever niet meer in staat is zijn gifstoffen te verwijderen, worden deze opgeslagen in de spiervezels en het bindweefsel, wat voor de fibromyalgiepatiënt veel klachten kan veroorzaken.

Ook ervaren fibromyalgiepatiënten chronische stress. Relatieproblemen maar ook problemen uit het verleden kunnen daarbij een rol spelen. Fibromyalgie openbaart zich vaak na een periode van langdurige stress. Doordat chronische stress vaak “diep” in het onderbewuste systeem aanwezig is kan hierdoor een slaapprobleem ontstaan. De fibromyalgiepatiënt komt dan ook vaak volkomen verstijfd uit bed. Een verklaring kan zijn dat tijdens de slaap het onderbewustzijn nog steeds bezig is met het verwerken of herbeleven van de (emotionele) problemen uit het verleden. Van een herstellende diepe slaap kan dan ook geen sprake zijn.

In de afgelopen jaren hebben wij veel ervaring opgedaan met het behandelen van mensen met fibromyalgie. Bij de behandeling met de Photonen Coherentie Therapie wordt onderzocht of er in het lichaam sprake is van verstorende frequenties die een oorzaak kunnen zijn van de klachten. Naast de belasting met Lyme, virussen, bacteriën of parasieten blijkt ook de gevoeligheid voor (electro)magnetische velden een rol te spelen bij mensen met fibromyalgie. De klachten worden dan versterkt door de aanwezige GSM-/UMTS-mast, de draadloze apparatuur in de woning of door het verkeerde bed. Veel van deze mensen hebben vanwege hun pijnklachten een waterbed of boxspring aangeschaft, maar dergelijke bedden kunnen een grote verstorende invloed hebben op het lichaam tijdens de slaap.

De mensen die zich de afgelopen jaren in onze praktijk hebben laten behandelen voor hun fibromyalgie hebben nagenoeg allen een sterke vermindering van pijnklachten en een toename van energie ervaren. Eén van de patiënten schreef het volgende in het evaluatieformulier: “De behandelingen zijn zeer zeker aangeslagen. De klachten zijn sterk verminderd. Sommige klachten zijn er zelfs niet meer. De klachten die er nog zijn, zijn klachten waar ik beter mee kan leven. Door regelmatig te komen en mij te laten behandelen, zorg ik er ook mede voor dat de klachten hun kans niet krijgen.”.

Stuk chocolade tegen diabetes

chocolateGoed nieuws voor chocolade- en wijnliefhebbers. Nieuw onderzoek suggereert dat een hoge consumptie flavonoïden, gevonden in producten zoals chocolade, thee, bessen en wijn, kan helpen tegen diabetes type 2.

De studie is gepubliceerd in The Journal of Nutrition. Onderzoekers van Kings College in Londen en de Universiteit van East Anglia, zeggen dat hun onderzoek aantoont dat een hoge inname van deze stoffen via de voeding is gekoppeld aan verminderde insulineresistentie en een verbeterde glucoseregulatie. Type 2 diabetes – de meest voorkomende vorm van diabetes – wordt veroorzaakt door deze insulineresistentie. Dit betekent dat het lichaam de insuline niet goed kan gebruiken, wat kan leiden tot abnormale bloedglucosewaarden.

Het onderzoeksteam analyseerde bijna 2000 vrouwelijke vrijwilligers tussen de 18 en 76 jaar, die allemaal een voedingsvragenlijst moesten invullen. Aan de hand hiervan werd hun totale flavonoïdeinname geschat.
Wat bleek? Vrouwen die veel van deze flavonoïden binnen kregen via producten als bessen, kruiden, rode druiven, chocolade en wijn, bleken duidelijk minder resistent voor de werking van insuline.

Bovendien bleken deze vrouwen de minste kans te hebben op hart- en vaatziekten, obesitas en kanker. Deze ziekten worden vaak in verband gebracht met diabetes type 2.
Echter, zo benadrukken de onderzoekers, ze moeten nog wel eerst vaststellen hoeveel van deze stof er precies moet worden geconsumeerd om dit beschermende effect te bereiken.

 

Bron: De Telegraaf

Omega-3 tijdens de zwangerschap verlaagt het risico op postnatale depressie

omega-3-10Eén op vier vrouwen wordt na de geboorte van haar kind getroffen door een postnatale depressie, die soms heel ernstige vormen kan aannemen. In milde gevallen heeft de vrouw last van verdriet en huilbuien, angst, prikkelbaarheid, wisselende stemmingen en vermoeidheid. Vaak verdwijnen deze symptomen enkele weken na de bevalling vanzelf.

In ernstiger gevallen zijn de symptomen veel ingrijpender en kan de depressie maanden of zelfs een jaar duren. Naast angst en verdriet kunnen ook schuldgevoelens en verlies van eigenwaarde optreden. De vrouw heeft weinig energie en interesse, vaak ook niet voor haar kind, en is overgevoelig voor kleine irritaties. Een postnatale depressie kan zelfs psychotische vormen aannemen.

Vaak wordt postnatale depressie gewoon afgedaan als een ‘hormonale kwestie’ die wel weer vanzelf zal overgaan. In ernstige gevallen geeft men antidepressiva. Men ziet echter steeds meer een verband tussen voedingstekorten en postnatale depressie. Een tekort aan onder meer foliumzuur, vitamine B6, B12, vitamine D, selenium, zink en omega-3 wordt gelinkt aan een verhoogd risico op depressie na de geboorte. Vooral de omega-3 vetzuren hebben in dat verband de interesse van onderzoekers gewekt, maar omega-3 wordt nog niet algemeen aanbevolen ter preventie en behandeling van postnatale depressie.

Verschillende studies bevestigen de gunstige effecten van omega-3 tijdens de zwangerschap op de baby. De Amerikaanse Dr. Michelle Price Judge ontdekte dat de inname van DHA (docosahexaeenzuur) door zwangere vrouwen ervoor zorgde dat de hersenen van hun baby’s beter ontwikkeld waren en dat ze een beter zicht hadden. Ze besloot daarom een stapje verder te gaan en te onderzoeken of omega-3 suppletie ook voor de moeder voordelen zou opleveren.

De omega-3 vetzuren worden via de placenta naar de baby overgebracht. Tijdens het derde trimester van de zwangerschap is er een verhoogd transport van DHA naar de zich ontwikkelende foetus. Wanneer de moeder niet voldoende DHA via de voeding of suppletie binnenkrijgt, zal dat haar eigen reserves uitputten. DHA is een structurele component van zenuwweefsel en is belangrijk voor het overbrengen van boodschappen tussen zenuwcellen (neurotransmissie) en het reguleren van de stemming. Lage DHA-waarden brengen de productie van dopamine en serotonine in het gedrang, wat een negatief effect heeft op de stemming.

In het onderzoek van Dr. Judge kregen 42 vrouwen tijdens het laatste trimester van hun zwangerschap vijf dagen per week ofwel een placebo, ofwel visoliecapsules met 300 mg DHA. Volgens deskundigen hebben zwangere vrouwen 200 tot 300 mg DHA per dag nodig, maar de geschatte inname tijdens de zwangerschap ligt bij de meeste vrouwen tussen 50 en 70 mg per dag, wat veel te laag is.

De vrouwen die visolie kregen, hadden na de bevalling een aanzienlijk lagere score op de Postpartum Depression Screening Scale (PDSS), een symptomenschaal die de ernst van postnatale depressie weergeeft. Ze hadden vooral minder last van angst en onzekerheid, emotionele labiliteit en verlies van eigenwaarde. Ook slaap- en eetstoornissen, mentale verwarring, schuldgevoel, schaamte en zelfmoordgedachten kwamen minder voor bij de vrouwen die DHA kregen.

Ondertussen hebben verschillende onderzoeken het verband tussen een gebrek aan omega-3 en postnatale depressie bevestigd.

 

Bron: Nieuwsbrief van VorthexAequo bvba & PlaceboNocebo magazine

Vette zuivel voedt borstkankercellen

Vette zuivelEen voedingspatroon met veel vetten uit zuivelproducten bevordert de ontwikkeling van borstkanker. Vrouwen die na hun diagnose zuivel blijven nuttigen, hebben 64 procent meer kans op overlijden dan vrouwen die deze producten uit hun voedingspatroon schrappen.

Een of meer porties van een vet zuivelproduct per dag, zoals kaas, room, volle melk en volle yoghurt, heeft een significante impact op de overlevingsgraad van borstkanker, aldus onderzoekers van medisch centrum Kaiser Permanente in Oakland (VS). Vrouwen die zuivel blijven eten, hebben 49 procent meer kans om aan kanker te overlijden en 64 procent meer kans op overlijden aan enige oorzaak, binnen twaalf jaar. De onderzoekers analyseerden de gezondheid van 1893 vrouwen na hun diagnose van borstkanker in een vroeg stadium.

 

Bron:
Medisch Dossier, december 2013/januari 2014