Pure chocolade is gezond genieten

Regelmatig verschijnen in de media berichten over de positieve effecten van donkere (pure) chocolade op de gezondheid. Recent publiceerde Natural News een artikel onder de kop: “Zeven redenen om meer donkere chocolade te eten”.

In dit artikel wordt benadrukt dat alleen pure chocolade positieve effecten heeft. Het is belangrijk dat de chocolade een hoog percentage cacao bevat, zo min mogelijk suiker, geen melk of andere (ongezonde) ingrediënten.

Het is overigens niet nodig om grote hoeveelheden pure chocolade te nuttigen om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen. Een beperkte hoeveelheid is al voldoende. Een onderzoek met ongeveer 20.000 deelnemers in Duitsland toonde aan dat diegenen die 7,5 gram pure chocolade per dag aten het meest profiteerden van de beschermende werking van chocolade voor het hart.

Voordelen van donkere chocolade

Bescherming voor het hart en tegen beroerte: Pure chocolade verlaagt de bloeddruk en daarmee het risico op hartinfarcten en beroertes.

Verlaagt het risico op darmkanker: De polyphenolen (antioxidanten in cacao) in donkere chocolade verlagen het risico op colorectaal kanker. Dit is vastgesteld in een onderzoek door “the Science and Technology Institute of Food and Nutrition” in Spanje. Dit onderzoek is gepubliceerd in het blad “Molecular Nutrition”.

Gezonde vetten: Het vet in chocolade heeft geen verhogend effect op het cholesterol. Het bevat een overvloed aan oliezuur (oleïne). Dit is het soort vetzuur dat voorkomt in olijfolie. Het helpt hartziekten voorkomen en versterkt de activiteit van antioxidanten.

Verbetert de suikerhuishouding: Pure chocolade stabiliseert de bloedsuikerspiegel en levert daardoor een bijdrage aan het voorkomen van diabetes en overgewicht.

Verbetert de stemming: Onderzoeken hebben aangetoond dat pure chocolade serotonine bevat en de productie van endorphines verhoogt. Daarmee is het een natuurlijk anti-depressivum.

Verbetert de werking van de hersenen: Professor Ian MacDonald van de Nottingham University stelde met behulp van MRI scans verbeterde hersenactiviteit vast bij mensen die kort daarvoor een cacao drank hadden genuttigd.

Vermindert PMS problemen: Een tip voor alle mannen: geef je partner pure chocolade als ze (veel) last heeft van deze problemen.

Het belangrijkste is dat de pure chocolade een hoog percentage cacao bevat, zo min mogelijk bewerkt is en dat er geen verkeerde suikers, vetten, wassen of conserveermiddelen aan toegevoegd zijn. In dat geval kun je gezond genieten van je stukje chocolade in de wetenschap dat het echt goed voor je is!

Bron: Natural News
http://www.naturalnews.com/035035_dark_chocolate_health_benefits_cacao.html

Geef een reactie