DiabetesAf en toe komt er een bericht binnen in mijn mailbox waar ik erg blij van word. De afgelopen week was dat het geval toen ik de nieuwsbrief ontving van VorthexAequo bvba & PlaceboNocebo magazine. Hierin kondigen zij de nieuwste TherapieWijzer aan. Deze verschijnt in oktober en heeft als titel: “Diabetes & Metabool Syndroom – Omkeerbaar zonder medicijnen”.

Op 1 januari 2011 hadden ruim 800.000 mensen diabetes. In de loop van 2011 kwamen daar ongeveer 87.000 nieuwe patiënten met diabetes bij. Van de personen met diabetes heeft ongeveer 90% type 2 diabetes. Op basis van analyses van de Diabetes Rekenkamer wordt geschat dat het aantal mensen met gediagnosticeerde diabetes zal stijgen tot ruim 1,4 miljoen in 2025. Dat wil zeggen 8,4 procent van de geprognosticeerde bevolking van 17,5 miljoen mensen.

De totale zorgkosten voor diabetespatiënten kwamen in 2010 uit op circa 2,5 miljard euro, ofwel 7 procent van de totale zorguitgaven. Zonder maatregelen zullen de totale kosten voor mensen met diabetes tegen 2025 zijn opgelopen tot 4,3 miljard euro.

Op de website van het Diabetesfonds staat te lezen dat zowel diabetes type 1 als type 2 ongeneeslijk zijn. Veel deskundigen zijn echter van mening dat mensen wel degelijk kunnen genezen van diabetes type 2 als ze hun levensstijl (drastisch) verbeteren. Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle hebben bijvoorbeeld ontdekt dat een 8 weken durend dieet van 600 calorieën per dag type 2 diabetes kan doen verdwijnen bij mensen die recent die diagnose kregen. Weliswaar ging het hierbij om een beperkte studie, maar de resultaten zijn hoopgevend.

Ook de nieuwe Therapiewijzer van VorthexAequo bvba & PlaceboNocebo magazine gaat ervan uit dat diabetes op een natuurlijke manier voorkomen, omgekeerd of gestabiliseerd kan worden, afhankelijk van de fase waarin de ziekte zich bevindt en van de mate waarin de patiënt bereid is zijn of haar voeding en leefstijl aan te passen.

Deze TherapieWijzer is een complete behandelgids voor therapeut en patiënt. Alle bevindingen in de gids zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek én de ervaring van artsen en therapeuten. De wetenschappelijke achtergrond is voornamelijk bedoeld voor therapeuten, maar kan ook patiënten een beter inzicht geven in de problematiek. Iedereen kan er – ongeacht interesse, achtergrond of opleiding – uithalen wat voor hem of haar het meest van toepassing is.

Graag breng ik deze uitgave onder je aandacht. Het is overduidelijk dat veel gezondheidsproblemen veroorzaakt worden door een ongezonde levensstijl. Ik denk dat het veranderen van die levensstijl wel degelijk mogelijkheden biedt om ook weer van deze problemen af te komen. Voordat je ervoor kiest de rest van je leven afhankelijk te zijn van medicijnen kun je het altijd proberen. Laat je daarbij begeleiden door een natuurgericht arts of therapeut met verstand van zaken en je zult versteld staan van de resultaten.

 

Bronnen:

Nederlandse Diabetes Federatie
Diabetesfonds
Wel.nl
PlaceboNocebo

Geef een reactie