Paardenbloem (taraxacum officinale)Paardenbloemen, de één is er dol op en de ander wordt er dol van. Maar eerlijk is eerlijk, ze zien er prachtig uit met die gele bloemen en wie heeft als kind niet genoten van het weggeblazen van de pluisjes van een uitgebloeide paardenbloem?

Het is echter niet verwonderlijk dat veel mensen niet blij zijn met paardenbloemen in de tuin. Want hoe mooi deze bloemen ook ogen, ze hebben een nare eigenschap en dat is dat ze de groei van andere planten belemmeren en geen maat weten te houden. Na de bloei veroveren duizenden pluisjes de stukjes onbedekte grond van je gazon. Het is geen gemakkelijke taak om ze uit je tuin te verwijderen. De wortels zijn lastig te verwijderen. Ze laten zich er niet zomaar uittrekken, breken snel af en komen daarna met meerdere rozetten terug, als je pech hebt.

Wie de tijd neemt om wat beter naar de paardenbloem te kijken, wordt aangenaam verrast. Met haar lange penwortel neemt de paardenbloem veel ijzer, koper en andere voedingsstoffen uit de grond op. Het blad zit boordevol vitaminen A, B, C en D. Paardenbloem is één van de veelzijdigste geneeskrachtige kruiden. In China wordt de plant al sinds 660 na Christus gebruikt in de geneeskunde. In de ayurveda, de Indiase gezondheidsleer, is het ook een oude bekende en de indianen van Noord-Amerika gebruikten thee van paardenbloem voor verschillende kwalen.

De Engelse en Franse bijnamen “Wet-a-bed” en “Pissenlit” verraden de urine-afdrijvende kwaliteiten van de paardenbloem. Door het hoge gehalte aan kaliumzouten hebben vooral nierpatiënten baat bij deze plant. Verder helpt het eten van een paar blaadjes per dag bij constipatie, winderigheid, prostaatklachten, hoge bloeddruk en ondersteunt het de functies van lever, gal en pancreas. Het melkachtige sap wordt gebruikt tegen wratten.

De paardenbloem is eetbaar en op Internet vind je steeds meer recepten voor diverse toepassingen. Zo kun je paardenbloemthee maken van jonge blaadjes en bloemen die je in het voorjaar oogst en droogt. Neem 1 theelepel gedroogd kruid op 1 kopje water en drink hier per dag enkele koppen van. Deze thee is een goede reiniger in het voorjaar; het versterkt de gal en leverwerking en bevordert de eetlust en een slechte spijsvertering. Verder werkt het diuretisch bij nieraandoeningen, artrose, jicht en reuma.

De paardenbloem komt steeds meer in de belangstelling te staan en dat is niet meer dan terecht. We moeten haar de slechte eigenschappen maar niet te zwaar aanrekenen en niet te snel kiezen voor rigoureuze verwijdering. Gezien alle positieve eigenschappen die ze bezit, verdient ze eerder een ereplaats in onze tuin!

 

Bronnen:
• Onkruidboek (Voor onkruidminnaars en onkruidhaters) – Suze Peters, Lotte Stekelenburg en Caroline Zeevat – Succesboeken.nl
• Plazilla.com

Geef een reactie