waarheidoptafelHet Voedingscentrum is een grootscheepse campagne gestart onder de titel: “De waarheid op tafel”. Op hun website kun je lezen: “Niet alles wat je hoort of leest over eten is ‘de’ waarheid. Maar hoe weet je nou wat waar is en wat niet? Het Voedingscentrum legt de waarheid op tafel.”.

Het Voedingscentrum schrijft op de website dat je zelf bepaalt hoe jij tegen eten aankijkt. Het roept je op om jouw visie te baseren op betrouwbare informatie, die gefundeerd is op de gedeelde meningen van voedingswetenschappers (‘wetenschappelijke consensus’). En die informatie beweert het Voedingscentrum te bieden.

Toch straalt deze campagne uit dat het Voedingscentrum jou wel even zal vertellen hoe het echt zit door af te rekenen met allerlei onzinnige beweringen over voeding. Dat is het gevaarlijke van deze campagne. Want hoe objectief en eerlijk is het Voedingscentrum eigenlijk? En is het niet zo dat het mogelijk is om op verschillende manieren te denken over een onderwerp. Om een voorbeeld te noemen: het Voedingscentrum is zeer kritisch over kokosolie terwijl anderen dit van harte aanbevelen.

Er is niet één waarheid zelfs niet die van de “wetenschappelijke consensus”. De (financiële) belangen van de voedingsindustrie zijn zeer groot en dat heeft een grote invloed op wat er wordt onderzocht en welke uitkomsten dergelijke onderzoeken hebben. “Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt”.

Het is waar wat het Voedingscentrum zegt: “De waarheid is soms ingewikkelder dan je in eerste instantie zou denken.”. Maar het meest ware is dit: “Hoe jij tegen eten aankijkt bepaal je zelf.”.

 

Bronnen:
Het Voedingscentrum
aHealthylife.nl

Geef een reactie