Omgekeerde-wereldGisteren was Boele Ytsma, de planteneter, te gast in het programma Eva Radio van de EO. Boele eet vrijwel uitsluitend nog groente en fruit, peulvruchten, noten en zaden, paddenstoelen en granen. Via zijn website www.deplanteneter.nl, nieuwsbrieven, lezingen en social media informeert hij anderen over de voordelen van zijn nieuwe levensstijl.

Wat mij opvalt is de manier waarop deze nieuwe levensstijl in het programma werd benaderd. De presentatoren spraken over een “zwaar dieet” en een diëtiste werd gevraagd om aan te geven of het wel verantwoord was om alleen maar plantaardig te leven. Net als in de documentaire “Rauwer” die eind vorig jaar werd uitgezonden, werd een bewuste levensstijl ter discussie gesteld omdat die teveel afwijkt van de normale, maar ongezonde, levensstijl van het gros van de Nederlanders.

Wie de tijd neemt om eens rond te kijken op de website van Boele zal ontdekken dat hij veel kennis van zaken heeft en een stevige wetenschappelijke onderbouwing heeft van de voordelen van het planteneten. Voordelen die uiteenlopen van een duidelijke verbetering van de gezondheid tot een minder groot beslag op het milieu.

Het is geweldig om te zien hoe mensen als Boele Ytsma vanuit hun passie op een positieve manier mogelijkheden aanreiken om jezelf beter te gaan voelen door een verandering van je eet- en leefpatroon. Hij ziet het planteneten ook niet als een “zwaar dieet”. Op zijn website zegt hij: “De plantaardige lifestyle is overvloedig en lekker. Geen dieet, nooit meer lijnen, maar een gezonde lifestyle!”.

Het is fijn dat er steeds meer aandacht komt voor mensen die een bewuste keuze maken voor een andere en vooral gezondere levensstijl. Het opgeheven vingertje naar mensen met een ongezonde levensstijl heeft meestal weinig effect. Het stimuleren van initiatieven zoals het planteneten en de daaraan verbonden voordelen werkt volgens mij veel beter. Daarbij is het niet verkeerd om kritische vragen te stellen, maar het is wel van belang om het juiste referentiekader te hanteren. Helaas zijn bepaalde uitgangspunten die al jaren gehanteerd worden door diëtisten en voedingsdeskundigen niet vrij van beïnvloeding door de machtige voedselindustrie. Daar gaan we, ook als consumenten, vaak te makkelijk aan voorbij.

Het is belangrijk dat we ons niet van alles laten wijsmaken. In dat opzicht is het niet verkeerd om nieuwe initiatieven te onderzoeken en de initiatiefnemers te bevragen. Maar hun passie en idealisme is wat mij betreft een veel beter uitgangspunt dan het winstbejag van een industrie die niet schroomt om de meest bizarre capriolen uit te halen met onze voeding.

Geef een reactie