high-blood-pressureMiljoenen mensen slikken dagelijks zware medicijnen tegen een te hoge en ‘afwijkende’ bloeddruk. Hoge bloeddruk (hypertensie) wordt gezien als een van de meest voorkomende gezondheidsrisico’s als we ouder worden. De geneeskunde omschrijft hypertensie vaak als een ‘sluipmoordenaar’. Momenteel worden in de ontwikkelde landen jaarlijks meer dan 26 miljard medicijnen tegen hoge bloeddruk voorgeschreven, waarmee deze tot de meest succesvolle soort geneesmiddelen behoren.

Net zoals vele andere medicijnen kennen deze groep medicijnen de nodige vervelende bijwerkingen. Daarnaast zijn deze medicijnen zeker niet zonder gevaren. De hypertensiemedicijnen verhogen het risico op een hartaanval, die ze hiermee nou juist proberen te voorkomen! Uit een onderzoek komt naar voren dat één type medicijnen, de calciumantagonisten, dit risico zelfs verdrievoudigt.

Wie teveel last heeft van de medicijnen en vraagt of het mogelijk is om ermee te stoppen, krijgt te horen dat dit onverantwoord is. De arts benadrukt nog eens dat hoge bloeddruk een voorbode kan zijn van een hartaanval, hartfalen, beroerte en nierziekte en je moet dan wel sterk in je schoenen staan om alsnog voor een andere aanpak te kiezen.

Wie echter de tijd en moeite neemt om zich iets verder te verdiepen in deze materie ontdekt een schat aan informatie over de mogelijkheden om met voeding de bloeddruk positief te beïnvloeden. Een aanpak die weinig tot geen moeite kost, heel effectief is en geen bijwerkingen kent. Een aanpak die veel te weinig aandacht krijgt omdat de gevestigde orde (te) grote financiële belangen heeft bij het in stand houden van de huidige situatie.

Er zijn diverse manieren om de bloeddruk omlaag te krijgen zonder gebruik van medicijnen. In diverse onderzoeken is aangetoond dat supplementen de bloeddruk kunnen verlagen. Zo is er een sterk verband tussen magnesiumgehalte en hypertensie en hartgezondheid. Vitamine C is een goede bloeddrukverlager en daarnaast zijn ook positieve resultaten bereikt met een supplement met watermeloenextract.

Op het gebied van voeding zijn eveneens legio mogelijkheden om de bloeddruk naar beneden te krijgen. Wie elke dag een klein stukje donkere (bittere) chocola eet, kan een verhoogde bloeddruk hiermee verlagen, vooral wanneer de hypertensie nog in een beginstadium is. Hogebloeddrukpatiënten die meer vezels en eiwitten gingen eten, bereikten een relevante verlaging. Groente en fruit waren daarbij de voornaamste vezelbron. Ook een koolhydraatarm dieet kan een significant effect hebben.

Daarnaast is het belangrijk te kijken naar andere factoren in je leven. Het is algemeen bekend dat naast slechte voeding ook overgewicht, roken en gebrek aan lichaamsbeweging belangrijke oorzaken zijn van hoge bloeddruk. Zoals zo vaak geldt dat het belangrijk is om verantwoord om te gaan met je lichaam en goed voor jezelf te zorgen. Als het probleem ontstaan is door een ongezonde levensstijl is de kans aanzienlijk dat het kan worden opgelost met een (drastische) verbetering van deze levensstijl.

Hoe eerder je hier mee begint, hoe beter het is. Het aloude gezegde luidt niet voor niets: “Voorkomen is beter dan genezen”. Als het gaat om hoge bloeddruk voeg ik daaraan toe “Natuurlijk genezen is beter dan genezen met medicijnen”!

 

Bronnen:
Medisch Dossier, Juli/augustus 2011
Natural News
InfoNu.nl

Geef een reactie