SpreukDe afgelopen jaren hebben diverse mensen vol overgave meegedaan aan activiteiten als “Ride for the Roses” en “Alpe d’huzes” om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen kanker. Het is indrukwekkend te zien welke inspanningen zij ervoor over hebben om anderen te helpen.

Toch knaagt er iets bij mij van binnen. Mijn moeder gebruikte vroeger vaak het gezegde: “Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”. Natuurlijk is er op zich niets mis met dit soort activiteiten. Maar waarom is er verhoudingsgewijs zo weinig aandacht voor de simpele “day-to-day” dingen die we kunnen doen in de strijd tegen kanker? Zijn die niet “sexy” genoeg voor de media?

Op de site van KWF Kankerbestrijding lees ik: “Wie gezond leeft, heeft minder kans op kanker. Gezond is: niet roken, beperkt alcohol, verstandig zonnen. En een gezond gewicht, met genoeg beweging en gezond eten. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 35-50 procent van de ontdekte kanker in Nederland met deze leefregels te voorkomen zou zijn.

Ja, het staat er echt: 35 tot 50 procent. Te voorkomen met relatief simpele aanpassingen in de lifestyle. Heel wat simpeler dan 100 kilometer fietsen of 6 keer de Alpe d’Huez beklimmen. Natuurlijk ook veel minder spectaculair en mediageniek, maar wie maalt daarom als het te verwachten resultaat zo indrukwekkend is.

Sta er maar eens bij stil: 30 tot 50 procent minder mensen met kanker. Wat voorkomt dat veel ellende en verdriet, pijn, schrijnende situaties van het te vroeg afscheid moeten nemen van een dierbare. Maar vanuit een meer zakelijke bril bekeken: wat zal dat een vermindering van de zorgkosten met zich meebrengen. Geen miljoenen euro’s voor onderzoek, diagnoses, behandelingen en medicijnen.

De echte strijd tegen kanker wordt gevoerd in de supermarkt, aan de etenstafel, op het sportveld en achter de PC. Dat laatste klinkt misschien tegenstrijdig. Het gaat echter om het maken van keuzes en daarom is die PC heel belangrijk. Het Internet staat tjokvol goede, wetenschappelijk onderbouwde informatie over positieve en negatieve effecten van producten die wij in ons mandje of winkelwagentje leggen. Natuurlijk kom je verschillende inzichten tegen en zie je soms door de bomen het bos niet meer. Maar dat geldt net zo goed voor alle andere belangrijke terreinen van het leven en ook dan lukt het ons om te kiezen.

Ben je gemotiveerd om mee te doen aan Ride for the Roses of Alpe d’Huzes dan moedig ik je van harte aan om op die manier je bewogenheid te tonen. Maar ik wil je vooral uitdagen om ook alle andere dagen van het jaar actief te zijn in de strijd tegen kanker. Minder spectaculair, minder inspannend, heel gewoon, misschien zelfs wel een beetje saai, maar wel heel effectief.

Doe gewoon mee, dat is wat mij betreft voldoende!

Geef een reactie