breast-cancerArtsen handelen steeds vaker volgens de less is more-filosofie bij borstkanker. De gebruikelijke aanpak van chemotherapie, bestraling en chirurgie wordt verlaten ten gunste van zachtere benaderingen met een beter genezingspercentage. Leidend hierbij zijn de oncologen van de Seattle Cancer Care Alliance (SCCA) in de Verenigde Staten. Zij hebben een nieuwe blauwdruk opgesteld voor de behandeling van borstkanker, die door andere artsen wordt opgepikt.

Deze nieuwe benadering is gebaseerd op het recentste wetenschappelijk onderzoek. De SCCA-methode vervangt chemotherapie door een minder toxisch alternatief genaamd targeted drug therapy. Naar verwachting zal tot 50 procent van de vrouwen baat hebben bij deze aanpak.

Chemotherapie wordt ook losgelaten voor vrouwen met zogeheten triple-negatieve borstkanker, die niet op hormonale behandelingen reageert. In plaats daarvan gebruikt de SCCA een goedaardiger geneesmiddelgroep, genaamd PARP-remmers. Deze kunnen ook worden gebruikt bij vrouwen bij wie borstkanker in een laat stadium wordt ontdekt, en voor wie vroeger alleen chemotherapie een optie was.
Ook bestraling met hoge doseringen is verleden tijd als het aan de SCCA ligt. In plaats daarvan gebruiken zij een techniek genaamd ‘versnelde partiële bestraling’. Deze wordt aangeboden aan vrouwen na een tweede operatie voor verwijdering van een borsttumor (lumpectomie).

Verder maken ze gebruik van conservatieve operaties. In plaats van volledige verwijdering van borsten en lymfeklieren, verwijderen chirurgen van de SCCA zo weinig mogelijk lymfeklieren en behouden ze de tepels.
Als laatste hebben ze de standaardmammografie verwijderd ten voordele van echoscopie, met name bij vrouwen jonger dan 40 jaar. Voor de anderen krijgt MRI de voorkeur boven mammografie, omdat deze laatste een hoge stralingsdosis oplevert aan de vrouw.

 

Bron: Medisch Dossier, oktober 2013

Geef een reactie